Trochę historii

pivnilazne_pivo.jpg, 17 kB

Pojęcie Łaźnie Piwne kojarzą się z ogromną ilością tego napoju, którego miłośnikami byli nie tylko Bolesław Chrobry, czy Władysław Jagiełło, znanym smakoszem i znawcą warzenia piwa był także Mikołaj Rej z Nagłowic, który zachwala w "Żywocie człowieka poczciwego": "Gdyż ten zawżdy lepszej rozkoszy używa, co sobie w ciepłej izbie siedzi a grzanki sobie do piwa kraje".

Pewnie zastanawiacie się, czy to nie jest jakiś dowcip albo może „pułapka marketingowa“, która ma na celu czerpać korzyści z współczesnego nurtu wellness, a może jednak coś w tym jest...

23 kwietnia 1516 książę bawarski Wilhelm IV ustanowił prawo, zgodnie z którym ten złocisty napój może być produkowany jedynie z jęczmienia, wody i chmielu. Obowiązuje ono i jest dotrzymywane do dzisiaj. Pod pojęciem jęczmienia rozumieć należy, rzecz jasna, słód jęczmienny, ponieważ produkcja z jęczmienia jako takiego nie jest możliwa. Książę zapomniał jednakże o jednym składniku, które jest kluczowy w produkcji piwa, mianowicie o drożdżach, które rozkładają cukier słodowy na alkohol. Podczas fermentacji powstają produkty uboczne - dwutlenek węgla, substancje aromatyczne, uwalnia się też ciepło.

Nie zdawano sobie wtedy dogłębnie sprawy z faktu, że właśnie drożdże powodują fermentację, zawierają cenne substancje (witaminy, aminokwasy, minerały i pierwiastki stopowe) oraz wzbogacają aromat piwa.

Zresztą, piwo pijano wtenczas piwniczne, nie filtrowane. Chłopi używali do tego dzbanów kamiennych, arystokracja pucharów szklanych, natomiast szlachta, zarówno świecka jak i duchowa, raczyła się piwem ze srebrnych lub złotych czasz.

PIWO I KĄPIEL

pivovar.jpg, 15 kB

Pod pojęciem piwa należy rozumieć napój przyrządzany z ww. surowców, o jasnej lub ciemnej barwie, gazowane, z białą pianą, zawierający alkohol (średnio 5 procent objętości) i kwas węglowy (ok. 4 – 5 g/l ), o gorzkim lub słodkawym smaku. Obecnie piwo jest z reguły filtrowane, a zatem klarowne. Ostatnio do mody powraca piwo nie filtrowane, to znaczy lane bezpośrednio z beczki lub tanku do leżakowania. Ten rodzaj piwa oznaczony jest w sklepie gatunkiem naturalnego mętnego, piwnicznego piwa drożdżowego.

Optymalna temperatura spożycia piwa wynosi 8 – 10°C. W takiej temperaturze najlepiej uwalniają się substancje aromatyczne i smakowe chmielu, tworzy się piana i uzyskujemy mocny i intensywny smak.

Przechłodzone piwo traci swój typowy smak, nie pieni się, bywa mętne, i jak mawiają czescy piwowarzy, "leży w kuflu jak trup". Niestety z takim błędem możemy się spotkać w gastronomii często. Z drugiej strony zbyt ciepłe piwo staje się zwietrzałe w smaku, brak mu intensywności i treściwości, często nabiera kwaskowatego aromatu (np. piwo nalane wcześniej dla wycieczki autokarowej).

Znawca pojęcie "łaźnie piwne" skojarzy w pierwszym rzędzie z optymalną temperaturą spożycia piwa. Co oznacza koniec wszelkich marzeń. Czy można sobie wyobrazić „przyjemność“ z leżenia nieruchomo w kąpieli w temperaturze 8 – 10°C?

Jeśli piwo ogrzewane byłoby w trakcie kąpieli, doszłoby do uwalniania dwutlenku węgla, który jest gazem 1,6 razy cięższym od powietrza i głębokiego podrażnienia dróg oddechowych aż do ataków duszności.
Żaden piwowar nie wpadłby na pomysł zanurzenia się w otwartym zbiorniku fermentacyjnym. Po pierwsze dostałby gęsiej skórki, po drugie nie wchodzi to w grę ze względu na dwutlenek węgla.

Jeśli rozdzielimy zestawienie kąpiel piwna na rdzenie słów piwo i kąpiel otwierają się nagle całkiem inne możliwości.

Pojęcie kąpiel posiada wiele znaczeń; ze względu na rodzaj (kąpiel nóg, kąpiel na siedząco, kąpiel całego ciała, kąpiel z pływaniem itd.) lub wg efektu, jaki wywiera na ciało (kąpiel termalna, kąpiel bagienna, kąpiel ziołowa, itd.).

Wybierając rodzaj kąpieli na siedząco i efekt kąpieli termalnej z domieszką piwa a właściwie surowców, z których produkowane jest piwo, stwierdzimy, że "kąpiel piwna“ jest w gruncie rzeczy pojęciem logicznym i zrozumiałym nawet dla piwowara.

Opis terapii »


Rezerwacja on-line

 

Rezerwacja telefoniczna:
+420 558 33 00 57

 

Chcesz sam prowadzić Łaźnie Piwne?

 


Pakiety Łaźnie Piwne Pakiet RELAX SENIOR